Tänk att "gammelt fôlk" kan bli så barnsliga! Jo, faktiskt så blev vi tre damer från Celiakiföreningens styrelse inte så lite barnsliga när vi sprang omkring och provade på experimenten på Tom Tits Experi-ment i Söderlälje. 27 barn mellan 3 och 14 år och 25 föräldrar och vuxna var vi som träffades på höstens barnaktivitet den 22 september.

 

Till att börja med fick vi höra några nummer med Stock-holms Kulturskolas Steelpanorkester. Riktigt mysiga karibiska rhyt-mer. Fantastiskt duktiga ungdomar.

 

Vi kände, lyssnade, provade, tittade, hörde, luktade, klättrade, blåste. Många experiment finns det och man kan verkligen vara där en hel dag utan att hinna med allt. Vet ni att man kunde till och med vinna genom att vara helt passiv, att inte tänka över huvudtaget? Jo, det är faktiskt sant. Mindball heter spelet. Men, det är svårt att inte tänka, det sker liksom helt automatiskt.

 

Att blåsa såpbubblor är ju alltid lika roligt. Vi lyckades faktiskt att göra en såpbubbla med en pojke inuti. Kolla bilderna så får ni se!

 

I vattenavdelningen finns experiment som visar hur vattnet rör sig, dess tryck och flöde. I spegellabyrinten fick man se upp så att man inte krockade med sig själv. Rätt som det var så träffade man åtta stycken av sin egen spegelbild. Lurigt!

 

I illusionsgalleriet fick man fundera på om man såg det man trodde att man såg. Illusion eller verklighet. Ja, det kan vara svårt att avgöra. Ser du på bilden här intill att de horisontella linjerna är parallella? Jo, faktiskt!

 

I den fina restaurangen åt vi alla mat, allt från pannkaka till svamp- och viltbuffé. Mycket god mat och en trevlig, gemytlig lokal. Det var många besökare under dagen och ganska många hade bestämt sig för att äta samtidigt som vi. Det blev lite trångt och vi kunde inte samlas hela gruppen, vilket var meningen.

 

Vi åkte hem efter ca 6 timmar på Tom Tits. Men visst hade vi haft att göra ytterligare några timmar om vi skulle ha provat allt. Men vi åker gärna tillbaka och provar på igen.

 

Gör det ni också!

 

Det är barnsligt roligt!

 

Jag lovar!

 

Helena de la Rosée

loading...