Jo, vi hade blivit lovade regnväder, den här dagen. Vår familjeutflyktsdag. Vi tänkte nog samma tanke, de flesta i bussarna, hur ska vi kunna fika utomhus om det regnar. I bussarna går det väl inte an att söla med kaffe?

Vi behövde inte oroa oss. Efter en dryg timmes färd stannade vi till på Björnfallets rastplats utanför Örebro. Alla 96 utflyktssugna bjöds på bullar från KEA-bagaren och kaffetermosar och muggar plockades upp på de många borden. Inte en regndroppe så långt ögat kunde nå. Härligt!

Vi var på väg till den lilla bruksorten Grythyttan i Bergslagen. Vi skulle äta lunch på Grythyttan Gästgivaregård och vi skulle besöka Måltidens Hus. Gästgivaregården grundades år 1640 på order av Drottning Kristina. En gammal vacker byggnad där varje rum har sin särskilda historia. Carl Jan Grankvist var gästgivare här i 25 år innan han sålde gården till nuvarande entreprenör Jenny Ljungberg 1999. Lunchen bestod av Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärter och skirat smör. Oh, så gott det smakade. Vi var allt lite hungriga när vi anlände kl 12. Lunchen avslutades med fruktsallad och kaffe.

Måltidens Hus är den paviljong som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Här är nu sätet för Institutionen för restaurang- och måltidskunskap.

Vi fick en guidad rundtur i paviljongen och fick se biblioteket med tusentals kokböcker. En del av Tore Wretmans stora kokbokssamling finns i Måltidens Hus. Bl a finns den äldsta bevarade kokboken här.

Efter visningen var det så dags att röra sig mot Stockholm igen. Som vanligt är på dessa utflykter, så stannade vi till vid ett glutenfritt bageri, Tårtbiten utanför Västerås. Många var de som i förväg beställt bröd och hade man inte det så fanns det fryst bröd att köpa. Alla blev nöjda med sina inköp. Dessutom så hade den intilliggande delikatessbutiken öppet. Där fanns kött, fisk, såser, sylt, marmelad och andra godsaker att köpa.

Kvar i sju på kvällen var vi så tillbaka på Vasagatan i Stockholm och alla tackade för en trevlig dag. Tack också till våra trevliga busschaufförer från Ellenius Buss.

Titta på vårt bildspel nedan
 

loading...