Familjeutflykt till Nora 2011

 

Solen sken och det var ganska varmt ute redan halv åtta på morgonen när vi startade vår familjeutflykt den 3 september. Bussarna skulle ta oss 92 resenärer till den lilla trästaden Nora. I bussarna anordnades "tipspromenad" och tre vinnare i varje buss fick pris.

 

På vägen dit stannade vi först på rastplatsen "Björnfallet" utanför Örebro. En väldigt fin plats att ta kaffepaus vid. Det medhavda kaffet smakade väldigt bra till KEA-bageriets bovetesmörgåsar som föreningen sponsrade.

 

Så småningom kom vi fram till Nora, denna lilla pärla i Bergslagen. Nora bär på minnen från svunna tider då gruvdrift och malmförsäljning var viktiga inkomstkällor i staden. Att vandra runt på de kullerstensbelagda gatorna är som att förflyttas hundra år tillbaka i tiden. De fina trähusen med sina innegårdar visar miljöer där tiden stått stilla.

 

På vår guidade vandring i staden fick vi naturligtvis träffa Maria Lang. Hennes ande finns där bland de gamla husen. En staty av henne finns utanför den lägenhet där hon bodde. Berättelserna i hennes böcker utspelas ju som bekant i Nora.

 

Många av butikerna har gamla anor, t ex Leon Sandbergs Bosättningsaffär som grundades 1859 och som fortfarande drivs av samma familj. Många av oss smakade också på NoraGlass som varje sommar i 87 år har tillverkats dagligen efter hemligt recept. Smaken för dagen var viol, vilket tilltalade många glass-njutare.

 

Ja, så började vi känna oss lite hungriga efter att ha promenerat ett par timmar i Nora. Visserligen fanns en korvkiosk på torget men vi hade något bättre på gång.....

 

På Hult Säteri väntade en fantastisk lunch när vi anlände vi 13.30-tiden. Husmor själv hälsade oss välkomna. Vi blev av en trevlig personal serverade inkokt lax med kall sås och potatis och en sallad till. Hembakt bröd fanns det också. Kaffe och kaka avslutade den trevliga lunchen.

 

Så var det då bara en programpunkt kvar på dagen. Vi skulle handla bröd på Heléns Glutenfria i Örebro. Många av oss hade beställt bröd i förväg och det fanns gott om bröd att handla för dem som missat att beställa eller som ville handla mer. Precis som förra gången Stockholms-föreningen var på besök så blev det kassarekord.

 

På hemresan till huvudstaden såldes det lotter i bussarna och pratades mycket om dagens upplevelser.

 

Vi arrangörer vill tacka alla för en trevlig utflykt.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.