Än en gång var vädergudarna på vår sida

Det var nog inte bara undertecknad som hade laddat med paraply inför årets familjeutflykt. Det fanns hot om regn och åska, men en liten regnskur medan vi satt på bussen mellan Ängelsberg och Uppsala var det enda i "oväder-väg" vi upplevde. Annars var det en strålande skön sensommardag i Bergslagen.

Vi startade från Stockholm halv åtta på morgonen, 79 morgonpigga medlemmar, för att i första hand ta oss till Västerås. Som vanligt fanns Ellénius Buss på plats för att säkert ta oss ut på vägarna.

Nya Mixwell i Västerås var vår första anhalt och där tog de två grundarna av företaget, Viveca Sylvén Kadesjö och C-G Hallqvist, emot oss och visade oss runt i lokalerna. Vi fick se deras maskiner och höra om hur man blandar de olika mixerna innan man förpackar dem.

Några medlemmar från Celiakiföreningen i Västmanlands län ställde upp och bjöd oss alla på fika. Det smakade så bra med en kopp kaffe och en god butterkaka till.

Vi som hade beställt varor fick hämta dem efter rundvandringen och vi kunde även få köpa ytterligare produkter om vi ville. Vi fick alla en gåva av Nya Mixwell när vi skulle åka. Ett paket Pajskalsmix och några receptfoldrar.

Tack Nya Mixwell för att vi fick komma!

Ja, så var det att kliva upp på bussen igen och åka till nästa stopp på vår utflykt. Efter några mil på delvis slingrande vägar fick vi se vårt mål - Ängelsberg. En liten bruksort i en fantastiskt vacker natur. En liten pärla vid sjön Åmänningens strand. Här finns Engelsbergs Bruk som finns listat på UNESCOs världsarvslista. Tyvärr fick vi inte se bruket då där skulle firas ett stort bröllop och bruket var inte öppet för guidade turer.

Men OLJEÖN fick vi se. Den heter egentligen Barkön men heter i folkmun numera endast Oljeön. Efter en båttur på 158 meter över sjön klev vi iland på ön som inte bara har olja i namnet utan som dessutom luktar olja. För hundra år sedan var det ett av världens största oljeraffinaderier och är det äldsta bevarade i världen.

Våra två guider gjorde vandringen på ön och upplevelsen i de välbevarade byggnaderna mycket intressant med sina berättelser om svunna tider och om vad man använde de olika olje-produkterna till.

På Nya Serveringen fick vi alla äta oss mätta på inkokt lax med kaffesås (!) och stekt lök, bröd och sallad. Det smakade bra, för vi hade hunnit bli riktigt hungriga. Kaffe med kaka fick avsluta vårt besök i Ängelsberg. Vi är nog flera som skulle kunna tänka oss att besöka den lilla orten igen.

Hade man inte beställt eller köpt varor från Nya Mixwell så kanske man hade gjort det från vårt sista delmål för dagen. Strax utanför Uppsala finns det glutenfria bageriet BriMa. Här fanns färdigbakt fruset bröd till alla. Många limpor, bullar och muffins gled ner i kassar för vidare transport hem till medlemmarna.

Strax efter klockan 19 klev vi alla av på Vasagatan. Trötta men mycket nöjda med dagens äventyr.

 

Helena de la Rosée

loading...