Celiakiföreningen i Stockholms län delar varje år ut priset Guldaxet. I år delades det ut för tjugonde gången.

Priset går till en person eller ett före-tag, som gör livet lättare och bättre för människor som är överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk eller soja.

Guldaxet delades ut på mässan Mat för livet som för femtonde året i rad arrangerades av Celiakiföreningen i Stockholms län.


Årets vinnare är Iréne Jonson.

Iréne Jonson är ordförande i Celiakiföreningen i Stockholms län sedan 1991 och är dessutom grundaren av Mat för livet-mässan. Hon får priset med motiveringen "Ingen är för ung, ingen för gammal. Vilken intolerans du än har så finns hon där för dig. Alltid nåbar i telefonen, svarar hon på många frågor från såväl privata människor som företag i hela Sverige."

Årets vinnare, den tjugonde i ordningen, får priset för sitt initiativ till mässan Mat för livet och för sitt outtröttliga arbete i föreningen.

 

Det är med stor glädje vi på den femtonde mässan utdelar 2010 års Guldax till Iréne Jonson.
Idéen att anordna en mässa fick Iréne 1995. Hon tyckte det behövdes någonting extra för de som, liksom hon själv, inte kunde äta vad som helst. Då var det, till skillnad från idag, besvärligt att vara intolerant mot födoämnen.


På första advent 1995 hålls mässan för första gången. Antalet utställare var knappt 20 och besöksantalet under 1000. Flera av de utställare som var med då finns kvar ännu idag. Mässan har visat sig blomstra ut till något större än Iréne kunnat ana.

 

Bilder från fredagen

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Bilder från lördagen

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.